LU Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūts un Latvijas Sabiedrības veselības fonds aicina iedzīvotājus ļoti nopietni pievērsties elpošanas ceļu slimības profilaksei

LU Medicīniskās pēcdiploma izglītības institūts un Latvijas Sabiedrības veselības fonds aicina iedzīvotājus ļoti nopietni pievērsties elpošanas ceļu slimības profilaksei.
Šī gada straujās klimatiskās izmaiņas un rudens iestāšanās norādīja par sabiedrības nesagatavotību cīņai ar elpošanas ceļu slimībām. Pirmos, plaši izplatītos  slimību gadījumus izraisīja paragripas un adenovirusi. To izplatīšanās strauji noritēja bērnu vidū, īpaši atgriežoties pirmsskolas iestādēs bērnu dārzos, kā arī vēlāk, pieaugušo populācijas vidū. Īpaši smagi šie vīrusi ietekmēja un ietekmē vēl pašreiz vecākās paaudzes iedzīvotājus un hronisku slimību pacientus. Gan ambulatorā praksē, gan slimnīcā nonāk pacienti ar sūdzībām par sausu mokošu klepu, sāpēm kaklā, balss piesmakumu un pilnīgu balsszudumu, temperatūru un iesnām. Pietiekoši bieži problēmu  konstatē arī radioloģiskos izmeklējumos - plaušās. Daudzos gadījumos, vidējās paaudzes strādājošie iedzīvotāji nenovērtē slimības smagumu un iespējamās blakusparādības un komplikācijas, kuru dēļ minētās sūdzības pieturās ilgstoši un mazina aktīvas darbaspējas.
Aicinām pielietot dažas pavisam vienkāršas profilakses metodes:
•    Turiet siltu kaklu, neaizmirstiet aplikt šalli arī tad, ja mētelis liekas lieks,
•    Izvairieties no pārlieku tuva kontaksta ar cilvēkiem, kuriem ir iesnas un piesmakusi balss,
•    Smilšērkški, dzērvenes, upenes kā arī citas, Latvijā augušas C vitamīnu saturošas ogas, labi noderēs profilaksei,
•    Silts šķidrums(piens, tēja) vismaz 1,5 litru apjomā palīdzēs attīrīt organismu no iespējamiem vīrusu radītiem toksīniem.
Saslimšanas sākuma periodā jāievēro miera režīms. Palieciet mājās, atceraties par attaisnojoša dokumenta savlaicīgu pieteikšanu, uzsākiet profilaktisko un ģimenes ārsta nozīmēto terāpiju. Izvairieties no pašārstēšanās, daudzos gadījumos šoreiz ir nepieciešami antibakteriāli preparāti, īpaši vecākās paaudzes un hronisku slimību pacientiem, ko var nozīmēt vienīgi ārsts. Šoreiz slimības simptomi strauji progresē.
 Ja turpināsiet darbu ar slimības simptomiem 2 dienas, ārstēšanās ieilgs vismaz par četrām dienām. Vienlaikus būsiet palīdzējis inficēties darba biedriem.
Pagājušās ziemas pieredze norāda, ka gripas vīruss bija īpaši bīstams izraisot dziļo elpceļu, īpaši paušu parenhīmas bojājumu, radot smagas pneimonijas vidējās paaudzes iedzīvotājiem ar hroniskām slimībām un jaunām grūtniecēm. Šī iemesla dēļ, neskatoties un to, ka agrāk nekad neesam aktīvi aicinājuši iedzīvotājus uz gripas vakscināciju, šogad to lūdzam rūpīgi pārrunāt ar ārstējošo ārstu.

Latvijā šoziem varētu būt sastopami trīs gripas veidi - pandēmiskā gripa jeb H1N1 un divi sezonālās gripas tipi.
Latvijā gripas sezona varētu sākties ziemas vidū - janvāra beigās vai februāra sākumā.