Kas ir Easyhaler?

Easyhaler ir pulverveida medikamentus saturošs inhalators, ko lieto bronhiālās astmas ārstēšanai.

Medikamenti, kas pieejami Easyhaler inhalatorā:
1)    inhalējamais glikokortikoīds budezonīds (Neplit Easyhaler),
2)    bronhus paplašinošs līdzeklis formoterols (Diffumax Easyhaler).


Budezonīds ir viens no inhalējamiem glikokortikoīdiem, kam piemīt pretiekaisuma efekts.
Formoterols pieder pie adrenoreceptorus stimulējošiem līdzekļiem, kas selektīvi iedarbojas uz bronhu gludo muskulatūru. Tam piemīt ilgstošs bronhus paplašinošs efekts, kas sasniedz 12 stundas. Ar formoterols inhalāciju iespējams panākt arī ātru bronhus paplašinošu efektu dažu minūšu laikā.


Easyhaler lietošanas īpatnības.
Elpceļu slimību ārstēšanā nozīmīga ir pareizas inhalatoru lietošanas iemaņas. Nepareizi ieelpojot zāles no inhalatora ārstēšana var būt neefektīva. Katram inhalatoram ir savas lietošanas īpatnības.
Inhalatora sānos atrodas devu skaitītājs. Devu skaitītājs norāda inhalatorā aptuvenu atlikušo devu skaitu. Skaitītājs ierīkots tā, ka tas pagriežas ik pēc 5 lietošanas reizēm. Pēdējām 20 devām fons iezīmēts sarkanā krāsā, kas ir brīdinājums par to, ka inhalators drīz būs iztukšots.

1.Inhalatora sagatavošana inhalācijai.
Komplektā ietilpst pats inhalators ar iemutes vāciņu un inhalatoru aptverošais futlāris. Futlāri ievietots inhalators ir pasargāts no mitruma, nejaušas nospiešanas un zāļu pulvera izbiršanas. Ikdienā glabājot Easyhaler inhalatoru to ieteicams turēt aizvērtā futlārī.
Pirms inhalācijas atvērt futlāri un noņemt vāciņu no iemutes. Pareizi satvert inhalatoru, t.i. inhalatora iemuti pavērst uz leju, bet krāsaino pamatni uz augšu. Īkšķi ieteicams novietot zem iemutes, bet pārējos pirkstus vai vidējo pirkstu uz pamatnes. Vispirms nepieciešams inhalatoru sakratīt un pēc tam saspiest virzienā no augšas uz leju.


2.Pareiza zāļu inhalācijas tehnika:
a)    izelpot gaisu no plaušām un aizturēt elpošanu izelpas stāvoklī,
b)    ievietot inhalatora iemuti mutē un apņemt ar lūpām,
c)    veikt spēcīgu un maksimāli dziļu ieelpu,
d)    aizturēt elpu ieelpas stāvoklī,
e)    izņemt inhalatoru no mutes,
f)    aizturēt elpošanu 5 – 10 sekundes,
g)    lēni izelpot gaisu caur degunu.
Ja nepieciešama atkārtota inhalācija, atkārtoti sagatavo inhalatoru un veic visas darbības kā minēts iepriekš.
Salīdzinot ar dozētiem aerosoliem, Easyhaler inhalators jānospiež pirms ieelpas sākuma. Nospiešana nav jāsaskaņo ar ieelpas sākumu. Zāles saturošo pulveri pacients ieelpo ar savas ieelpas spēku, inhalatorā izraisot gaisa plūsmu, kas aizrauj pulvera daļiņas sev līdz.


3.Ko darīt pēc inhalatora lietošanas?
Pēc inhalatora lietošanas vēlams izskalot muti un kaklu ar ūdeni, uzlikt inhalatora vāciņu un ievietot to futlārī. Vēlams skalošanai izmantoto ūdeni izspļaut nevis norīt.