Taupības režīms

 

         Pēdējo 15 gadu aktivitātes medicīnā ir radījušas terminu ,,uz pierādījumiem balstītā medicīna''. Nav šaubu, ka intensīva  jaunu efektīvu  medikamentu ražošana to prasa, tomēr paralēli tam strauji attīstās arī to struktūru skaits, kuras šos jaunos produktus reklamē un ievieš ik dienas medicīnā.

         Pašreizējā ekonomiskā situācija ir izmainījusi patērētāju iespējas. Daudzi cilvēki vairs nespēj iegādāties visus tos medikamentus, kurus izraksta ārsts. Jautājums:,,Ko darīt, kurus lietot un no kuriem atteikties?”Ikdienas dzīvē mēs ciešam no dažādām akūtām saslimšanām, kuru ārstēšanas gala rezultāts vairums gadījumos ir pilnīga izveseļošanās, tomēr daļā gadījumu veidojās hroniskas saslimšanas. Vienlaikus, papildus akūtu slimību pārejai hroniskā formā, cilvēks mūža laikā pats apzināti rada sev veselības problēmas ar tādiem netikumiem kā smēķēšana, alkohola un narkotiku lietošana, kā arī nekontrolētas diētas rezultātā  nozīmīgu ķermeņa masas pieaugumu.

        Vai visi iedzīvotāji vienādi cieš no slimībām? Liekas, ka nē. Parasti vieni ir tie, kuriem vienlaikus ir vairāku orgānu sistēmu slimības, citi tie, kuri savlaicīgi domājuši par veselības saglabāšanu, atzīmē kādu atsevišķu simptomu..

       Šodienas problēma tiem, kuriem ikdienā jālieto vairāku medikamentu grupas dažādu slimību ārstēšanai.

Ārsts speciālists vienmēr var pamatot medikamen lietošanas nepieciešamību un komplikāciju iespējamību, no vieniem vai citiem medikamentiem, ja tos nelietos, tomēr ekonomiskās situācijas dēļ, daudzos gadījumos pacients nav spējīgs iegādāties visu medikamentu klāstu, kas izraksts, neskatoties uz valsts kompensācijām.

Pacienta pirmais uzdevums ir informēt ārstu par finansiālām iepējām. Nav šaubu, ka ģimenes ārsts nevar pārskatīt visu slimību, visu medikamentu klāstu, novērtēt to salīdzinošo efektivitāti un ekonomisko rentabilitāti. Tā iemesla dēļ šos jautājumus labāk pārrunāt ar speciālistu.Protams, šobrīd, ka pacienta maksa paaugstināta uz 5 Ls par speciālista apmeklējumu, nav skaidrs kāpēc vēl nepieciešamsģimenes ārsta nozīmējums.Iespējams, ka politiķu vēlme ir panākt maksas medicīnas attīstību.

          Tātad visos gadījumos, ja radušās finansiālas problēmas, lūdzu informējiet ārstu un aiciniet vēlreiz izvērtēt visu medikamentu grupas, kuras līdz šim esiet lietojis. Jautājiet, vai nav kādu orģinālmedikamentu aizvietotāji, kuru izmaksas ir mazākas un efektivitāte līdzīga pašreiz lietojamam.

          Atteikšanās no medikamenta lietošanas, bez konsultācijas ir bīstama. Tas var izraisīt   smagus slimības paasinājumus.

 

Daži jautājumi, kurus esam saņēmusi šai sakarā:

  1. Vai Salbutamol ir lētākais no glābšanas aerosoliem astmas slimniekiem?

Jā, tas ir viens no lētākiem.

  1. Vai astmas slimnieks var lietot tikai glābšanas aerosolu miera, kontrolētā slimības periodā?

Tas ir bīstami. Nepieciešama minimāla inhalējamo glikokortikosteroidu deva, jo kontrolētā periodā medikamentus vispār nevajadzētu lietot, ja tā ir sezonāla alerģiska astmas forma. Ja Jums nepieciešams Salbutamol, slimība nav pilnīgā miera periodā.